sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Anopin paras saaristolaisleipä

Sain omalta anopiltani aivan huikean hyvän saaristolaisleivän ohjeen. Olen leiponut tänään kolme litraa limppuja joulupukin konttiin. Resepti on niin ihanan helppo, että tahdon jakaa sen teidän kanssanne. Joulupöytään tämä käy erinomaisesti esimerkiksi Koko Suomi leipoo- voittajan joulujaksossa tekemänlohipateen kanssa, jonka resepti ohessa. Tykkään tämän leivän reseptistä, koska se ei ole liian makea ja tahmea, niin kuin jotkut saaristolaisleivät ovat.


Kohonnut taikina

Saaristolaislimppu

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamallasta
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja


Lämmitä piimää mikrossa kädenlämpöiseksi. Murusta lämpimään piimään hiiva ja lisää muut ainekset niin, että lisäät suolan viimeisenä sekoitettuna jauhoihin. Sekoita puukauhalla tai käsin. Älä vaivaa. Taikina jää löysäksi.

Anna taikina kohota 1 ½ tuntia vedottomassa ja lämpimässä paikassa. Jaa taikina kahtia, kahteen litran vetoiseen leipävuokaan, jotka olet öljynnyt margariinilla tai rypsiöljyllä.

Paista 175 asteessa 1 ½ tuntia. Ota sitten leivät uunista. Älä poista niitä vuo'ista vaan voitele leivän pinta siirappi-vesi-seoksella (n. 5 rkl siirappia ja dl vettä). Laita leivät sen jälkeen vielä puoleksi tunniksi uuniin. 

Leipä on parhaimmillaan, kun se on saanut vetäytyä jääkappissa muutaman päivän. Leipää ei kannatta leikata, kun se on vielä lämmintä. Leipä on hyvä kääriä voipaperiin tai pergamiiniin vasta, kun se on jäähtynyt täysin, silloin leivän pinta jää rapeaksi. Toisen leivän voi vaikka pakastaa, mutta nämä kyllä tuppaavat häviämään parempiin suihin kuin itsestään sen päivän jäähtymis-karenssiajan jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti