maanantai 8. joulukuuta 2014

9.12. Piparitalkoot

Tonttu Teppanan oveen kolkutettiin.
Oven takana oli Hilja-orava, joka pudisteli lunta varpaanväleistään.
"Hei Teppana! Tuletko mukaan piparitalkoisiin? Joulumuori käski kolkuttaa kaikkien Ylätiellä asuvien tonttujen oveen ja pyytää heitä mukaan."

Tonttu Teppana ja Hilja kävelivät Pukinhuoneille. Sali ei ollutkaan täynnä tuoleja, kuten eilisissä lauluharjoituksissa, vaan salin keskelle oli kannettu niin pitkä pöytä, että se ulottui salin päästä päähän. Pöydän toisessa päässä oli hassunmuotoinen kone, joka piipitti ja tussautteli savukiekuroita silloin tällöin. Pöydän toisessa päässä taas oli kärpäslätkän näköinen laite. Laitteiden välissä, pöydän äärelle juoksi pieniä tonttuja, jotka kaulitsivat, jauhottivat, siirtelivät ja ahersivat. Kaikkialla leijui valkoinen jauhopöly ja tonttujen kikatus. Joulumuori siirteli valmiita pipareita koreihin.

"Mitä nuo laitteet ovat", Teppana kysyi Hiljalta, joka solmi esiliinaansa.
"No tuo ensimmäinen on taikinanlitistin, jonka jälkeen taikina leipomotontut kaulitsevat taikinaa vielä ohuemmaksi. Sitten siitä leikataan kuvioita ja lopuksi ne paistetaan tuossa uunissa." Uuni sanoi juuri tuolloin PIIIP ja huokaisi valkoisen savukiekuran.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQs3DIeYFR4UnzEqcl_qGdinpNsWBeDiGei4YD26T8rFNunFPEETR-YBnMLiGG2yGlU8-nmy_MQshdpkijJZewJHHj_rF9eXB7_5ahyphenhyphenhK6CyXFm1IAqayfMicZPzL8HOTCX6166FHSrj0E/s1600/joulukuu+059.JPG
Kuva
Tonttu Teppanalle annettin kaulin. Teppana kaulitsi taikinasta niin suuren, että hän joutui venyttämään kätensä aivan suoriksi uudestaan ja uudestaan ja uudestaan.
Muut tontut leikkasivat Teppanan kaulitsemasta piparitaikinasta kukkia, sydämiä, mustekaloja, kuusia, poroja, sukellusveneitä, lehmiä, rusetteja ja kaikkia muita muotoja. Sitten he nostivat piparit pellille ja uuni paistoi ne valmiiksi.Piparitalkoiden lopuksi jokainen tonttu sai palkinnoksi vastapaistetun piparin. Ai että, miten hyvältä ne maistuivatkaan kylmän maidon kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti