sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Joululeivonnaisia: munaton maustekakku ja tattikeksit

Päätimme tänä vuonna tehdä piparien sijasta sulaneita lumiukkoja, mutta kuten kaikilla pienillä kylillä, välillä joutuu oikeasti miettimään, miten reseptiä soveltaisi, kun ainekset pitäisi hakea kahdenkymmenen kilometrin päästä. Sen sijaan, että olisimme lähteneet hakemaan pieniä vaahtokarkkeja Joensuusta asti, päätimme käyttää neliökanttisten vaahtokarkkien sijasta vaahtosieniä. Keksi kuin keksi, ei kannata olla liian kirjaimellinen.

Sienikeksit


Taikinan ohjeen löydätte tästä blogista, sulaneiden lumiukkojen kohdalta: linkki tässä. Taikina vaatii sitten mielellään yhden yön lepoa kylmässä, muuten sitä on verrakseen hankala käsitellä.





Valkoinen pohja on samaa pikeeriä, josta postasin piparijoulukalenterin ohessa, mutta löysempänä. Tomusokerikuorrutteen käsittelyä helpottaa merkittävästi, jos sen laittaa muovipussiin tai leivinpaperitötteröön, muuten kuorrutetta on vaatteissa, hiuksissa ja matolla. Muovipussi on mielestäni hyvä siksi, että kuorrutteella on tasan yksi vaihtoehto tulla pussista ulos, kun pussista puristaa ilmat pois, laittaa suulle tiukan solmun ja leikkaa pienen reiän pohjaan.  Tasaiseksi kuorrutteen voi levittää lusikalla. Sienet pysyvät pystyssä itsestään, kun kuorrute on hiukan jähmettynyt, mutta jos haluat keksien pintaan strösseliä, ne kannattaa laittaa välittömästi tasaisen kuorrutteen levittämisen jälkeen, koska ne tarttuvat silloin helpoiten. Nämä keksit ovat muuten pikkuväelle huomattavasti pipareitten kuorrutusta ja koristelua helpompi tehtävä.



Munaton, kuohkea maustekakku - Superhelppo ohje

Törmäsin tässä kuivakakun ohjetta etsiessäni munattomaan piimäkakkuun, josta tuli aivan älyttömän pehmeä ja kuohkea. En tiedä, minkälainen ohjeen maku varsinaisesti on, mutta veikkaisin, että jahka kakku hiukan kuivuu, siitä tulee toisen makuinen kuin jos olisin maistanut taikinaa heti uunista ottamisen jälkeen. Tämä kakku siis selviää mainiosti joulun pyhät läpeensä, uuteen vuoteen asti, jos sitä säilyttää niin, ettei se nappaa makuja ilmasta (eli ei muovipussissa, ettei homehdu, mutta ei myöskään ilman kakkukupua tms. suojusta).

Taikina on todella iso. Siitä tuli kaksi normaalikokoista kuivakakkua, jos vuo'at olisivat olleet vieläkin pienempiä, olisi kakkuja tullut leikiten kolme. En oikein osaa sanoa, kuinka monta litraa vuo'an täytyisi vetää, että siitä tulisi yksi kakku ja monelle syöjälle siitä riittäisi. Mutta jos haluat tällä ohjeella tehdä vain yhden, normaalikokoisen kakun, puolita ohje.

Ohje

4 dl piimää tai kermaviiliä
2 dl tummaa siirappia
1 1/2 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
3 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 1/2 tl soodaa
2 dl rusinoita, korintteja, kuivattuja hedelmiä - voi myös jättää pois.
175 g sulatettua voita tai margariinia tai kasvisöljy-margariini-sekoitusta



Sekoita piimä, siirappi ja sokeri kulhossa. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja rusinat. Lisää sulatettu rasva.
Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (n. 2,5 l). Paista 175 asteessa 45–60 minuuttia. Voit itse säädellä kakun kuivuutta paistoajalla - jos haluat tiiviimmän ja kosteamman kakun, paista sitä vain 45 minuuttia tai kunnes se on nippa nappa kypsä. Mitä pienemmässä vuo'assa paistat taikinan, sitä ruskeampi ja rapeampi siitä tulee. Kokeile kakun kypsyys tikulla. Jos taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä. Kumoa hieman jäähtyneenä. Koristele esim. sulalla suklaalla jos haluat.


Kuten näkyy, kakku kohosi aivan älyttömän hyvin ilman kananmunia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti