maanantai 22. joulukuuta 2014

23.12. Joulukuusen haku
"Hoooooo", huusi Teppana aamulla. "Jouluaattoon on vain yksi päivä! Tänään täytyy käydä hakemassa kuusi", Teppana tuumaili. Jouluaattona tontut eivät ehdi hakea joulukuusia, koska menoa riittää aamusta iltaan. Siispä Teppana hyppäsi saappaisiinsa, nouti varastosta sahan ja lähti harppomaan takapihan metsään. Ulkona hän kiinnitti saappaisiinsa lumikengät ja lähti lampsimaan.

Yöllä oli satanut lunta ja kuusenoksat hohtelivat auringonpaisteessa. Kuusien seassa hyppivän Teppanan tonttulakin päälle tippui hiljalleen kevyitä pakkashiutaleita, jotka näyttivät valoa vasten kimmeltäviltä timanteilta. Teppana muisti, kuinka he olivat hänen ensimmäisenä joulunaan hakeneet joulukuusen yhdessä ylitontun kanssa ja se oli ollut tuuheampi kuin yksikään Tonttulan kuusi. Ylitontulla on ollut aina hyvä nenä kuusien suhteen. Ilmankos hän oli ylitonttu.

Kuva
Teppana käveli metsässä ja pysähtyi pienen, mutta terhakan näköisen kuusen juureen. Kuusi oli vasta taimi, mutta koska tontut olivat niin pieniä. ei kuusenkaan tarvinnut olla kovin iso. Teppana kumartui kuusen juureen ja aloitti sahaamaan sitä katki. Suh suh, saha lauloi, kun Teppana liikutteli sitä kevyesti rungon läpi. Lopulta kuusi napsahti poikki ja Teppana otti sen juuresta kiinni. Sitten hän raahasi kuusen takaisin tuvallensa ja nosti sen eteiseen sulamaan. Sillä aikaa kun kuusi suli, Teppana kaivoi joululaatikostaan esiin koristeet ja kuusen jalan.

Myöhemmin iltapäivällä Teppana viritteli kuusen jalkaansa. Hän ei vielä kuitenkaan koristellut kuusta, sillä Tonttulassa on ollut jo tuhat vuotta perinteenä, että kuuset koristellaan joka tontun kodissa vasta jouluaaton aamuna kello neljä, ennen kuin työt alkavat. Teppana asetteli koristeet valmiiksi kuusen juurelle ja lopuksi nosti pahvilaatikosta ison latvatähden, jonka hän salaa muilta tontuilta nosti jo paikalleen kuusen latvaan.
"Kyllä kuusessa tähti olla pitää, muuten joulu ei tunnu joululta", sanoi tonttu Teppana ja ihaili pientä kuustaan, jonka latvassa komeili iso, kultainen tähti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti