tiistai 23. joulukuuta 2014

24.12. Joulupuuro

Kuva

Tonttulaan oli tullut joulu. Sen tiesi siitä, että aamuneljältä naapurustossa alkoi tuikkia valoja mökkien ikkunoista. Ylätiellä, jossa Teppanan mökki oli, kuului vaimea joululaulujen hoilotus, kun Hilja aloitti lempijoululaulunsa laulamisen aamukolmelta. "On hanget, korkeat nietokset, vaan joulu, joulu on meillä..."

Tontut koristelivat kuusensa, ennen kuin lähtivät töihinsä. Aamuherätys ei tuntunut pahalta, sillä tätä juhlaa oli odotettu taas yksi vuosi. Kaikki jouluvalmistelut oli jo aloitettu hyvissä ajoin, jotta kaikki tontut voisivat palata joulupäivänä kotiinsa viettämään rauhallista aikaa, eikä kenenkään täytyisi alkaa laittaa ruokaa tai siivota kiireellä - tontut kun muutenkin ovat aika rauhallista porukkaa, he eivät pidä hätäilystä vaan syövät mieluummin pipareita takkatulen ääressä.

Tonttu Teppana oli herännyt jo hyvissä ajoin ja oli lähdössä kylälle syömään aamupuuroa. Jouluaatto on pitkä työpäivä tontulle ja siksi Joulumuori keitti isoimmassa padassaan kaikille joulupuuron, jota sai syödä niin, että napa melkein ratkesi. Sitten jaksoi touhuta koko yön.

Pukinhuoneilla oli jo jonoksi asti porukkaa. Teppana jonotti hetken, mutta sitten hänelle tuli niin kylmä, että hän päätti mennä hetkeksi sisään katsomaan, tarvitseeko Muori apua.

"OI Teppana, sinä se olet aina niin kiltti ja kiva, kun autat muita", Muori huudahti ja antoi Teppanalle jättimäisen puurokauhan, jolla Teppana sai hämmentää puuropataa. Teppana sai vääntää kaksin käsin, hiki hatussa, että puuro ylipäätänsä liikkui mihinkään. Hän otti jalalla padan reunasta tukea ja ponnisti. "HNGGGGH!"Puuron syötyään, tontut hävisivät salin pitkän pöydän äärestä omiin töihinsä. Teppana oli tänä vuonna määrätty Pukin rekeen porotontuksi. Viime vuonna hän oli höyläämöllä koko joulukuun ja sai siksi jouluaattona tanssia koko yön piirileikkejä muiden tehdastonttujen kanssa, kunnes Pukki tuli taas kotiin. Teppana valjasti porot, syötti ja puki niille suitset. Sitten hän pakkasi jäkälää säkkeihin ja kauhoi isosta sammiosta makean hajuista melassia pienempiin pusseihin. Sitten Teppanalle tulikin kiire, koska hän kuuli Pukinhuoneitten oven aukeavan ja tonttukuoron aloittavan laulamisen. Siitä Teppana tiesi, että Pukki oli lähtövalmis. Teppana talutti porot yksitellen pukin reen aisojen viereen ja kiinnitti aisat länkiin. Lopuksi hän heitti ruokasäkin rekeen ja asettui itse reen kannoille.

Pukki istahti rekeen, tervehti tontut. sääti sähkölaitteita ja istuimen sopivaksi itselleen ja laski sitten ajolasit nokalleen. Teppanaa jännitti joka vuosi, kun hän näki Joulupukin, sillä Pukki oli niin iso, vaikka hän olikin aina kaikille ystävällinen. "No niin, tonttuseni! Olemmekos valmiita lähtöön", Pukki huikkasi kaikille olkansa yli. "JOOOOO", tontut huusivat kuorossa. Sitten Pukki maiskautti suutaan, otti ohjakset ja porot lähtivät liikkeelle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti