perjantai 12. joulukuuta 2014

13.12. Lucia ja matokruunu

Tonttulan kylällä järjestettiin Lucia-kulkue, mutta päivä oli niin tuulinen, että melkein myrskysi. Tonttu Teppana- parka oli lentää nurin tuulen voimasta, kun hän käveli kylälle päin katsomaan, kuka tänä vuonna saa kantaa kuusenoksista sidottua kruunua. Viime kerralla Lucia oli harmaapartainen ja möhömahainen makeistonttu. Lähes kaikki tontut nauroivat koko Lucia-laulun ajan, eikä esityksestä meinannut tulla yhtään mitään.

Perille päästyään Teppana huomasi, että Pukihuoneitten aukiolla oli päällä täysi hässäkkä. Luciaksi tänä vuonna päässyt kiharatukkainen tyttötonttu istui nyreän näköisenä keskellä aukiota ja mökötti. Hänen kulkuetonttunsa puolestaan koputtelivat kylän joka ovelle ja juoksivat taas seuraavalle ovelle koputtamisensa jälkeen.
Teppana pysähtyi Joulumuorin eteen ja kysyi, mistä moinen hoppu on syntynyt.
"Voi, Teppana. Ei sinulla sattuisi olemaan sähkökynttilöitä? Olemme joka vuosi käyttäneet oikeita kynttilöitä Lucian kruunussa, mutta tänä vuonna tuuli on niin kova, että kynttilät sammuvat koko ajan."
Teppana mietti ja hetken päästä hänelle tuli idea.
"Joulumuori! Minulla ei ole sähkökynttilöitä, vaan jotain paljon parempaa", Teppana lähti juoksuun ja juoksi koko matkan kotiin asti kuin höyryveturi. Kotona hän kipusi ullakolleen ja kipitti kiireesti perimmäiseen nurkkaan.
"Hahaa! Täällähän te veitikat olette", hihkui tonttu Teppana lasipurkille. Hänelle nimittäin oli purkissa kiiltomatoja talvehtimassa. Jos ne toi lämpimiin sisätiloihin, ne alkoivat hehkua valoa. Mutta millä ne saisi loistamaan myös ulkona, kun siellä on niin kamalan kova myrskykin?

Pukinhuoneitten aukiolla seisoivat jo melkein kaikki Tonttulan tontut odottamassa kulkueen alkamista, eikä Lucian kruunun kynttilät vieläkään pysyneet liekissä. Onneksi Teppana jolkotti pitkin Alatietä kylälle ja pysähtyi hengästyneenä Lucian eteen. Sitten hän sitoi hämmästyneelle Lucialle kumisen kuumavesipullon päähän, iski kruunun sen päälle ja kääntyi kaivelemaan reppuaan.
"M-m-mitä sinä oikein teet", parahti Lucia hätääntyneenä. Sitten Teppana kaivoi esiin kiiltomatopurkin ja asetti sen varovasti kruunun päälle. Hitaasti, kiiltomadot alkoivat hehkua ja lopulta ne loistivat kirkkaasti Lucian pään päällä.
"No jopas ihmettä", Joulumuori kommentoi, "tuollaista Luciaa en ole aiemmin nähnytkään."
"Konstit on monet", virkkoi tonttu Teppana takaisin. Niin Lucia-kulkue alkoi ja Tonttulan kuuset kajahtelivat, kun kulkue lauloi:

"Taivaalla tähtivyö, kirkkaana loistaa. Viestiä jouluyön, tuikkeensa toistaa. Taivainen kirkkaus, riemuisa julistus. Kiiltomadot syttyy, kiiltomadot syttyy."Ei kommentteja:

Lähetä kommentti