keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Itsetehdyt joululahjat vol 2: Syötävät


http://www.kotivinkki.fi/Images/Kotivinkki/Cache/218/0/5445_joululimppu.jpg
Kuva ja rinnakkaisohje

Mausteinen joululeipä (2 kpl)


6 dl piimää
50 g hiivaa tai kuivahiivaa
2½ tl suolaa
1 dl siirappia
2 rkl fenkolia tai kuminaa (voi jättää pois)
1 rkl pomeranssinkuorta
1 dl pellavansiemeniä
2 dl graham- tai ruisjauhoja
10-11 dl vehnäjauhoja tai grahamjauhoja
1 dl öljyä tai sulaa voita

Voiteluun muna ja päälle rouhittua pellavaa.

  • Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, liota siihen hiiva.
  • Lisää mausteet
  • Alusta taikinaan jauhot ja loppuvaiheessa öljy.
  • Kohota lämpimässä paikassa. Kunnolla kohonneen taikinan tuntee siitä, että kun sitä lähtee taputtelemaan sormella kulhon vierustaa ylöspäin, taikina ei missään kohdassa muutu selkeästi kiinteämmäksi, vaan rakenne on samantuntuinen huipulle asti. Taikinan koko tuplaantuu kohotuksen aikana.
  • Vaivaa taikina kunnolla ennen kuin muotoilet sen esim. seuraavasti: letitä neljästä tangosta kaksi lettiä ja letitä ne yhteen. Paista sellaisenaan tai pitkulaisessa vuoassa.
  • Muista kohottaa leipiä kunnolla ennen uuniin laittoa.
  • Paista. 175 c, alin taso, 35-40 min.

Suklaapallot

 

Kuva
Nämä ovat hieman lapsiystävällisempi versio suklaatryffeleistä. Kova taikina ei sotke niin paljon kuin suklaamassan pyörittely ja veikkaisin, että muotokin pysyy paremmin pienissä käsissä. Näistä voi myös helposti tehdä cake popseja kuvan osoittamalla tavalla, tökkäät vain kuumaan palloon tikun. Kovettuessaan pallo jähmettyy niin paljon, ettei siihen saa enää tikkua siististi. Jos haluat helpottaa cake popsien tekemistä entisestään, työnnä tikut palleroihin jo raakana; tähän tarkoitukseen käyvät pätkityt grillitikut.  Koristeeksi voit kastaa pallon sulaan suklaaseen ja nonparelleihin.

2½ dl vehnäjauhoja
¾ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
125 g margariinia
1 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
Sisään:
25 g tummaa suklaata

  • Sekoita pehmeään rasvaan kuivat aineet siivilän läpi. Sekoita taikina tasaiseksi, muotoile siitä tanko, josta pätkit 24 osaa. 
  • Kätke pallon sisään tumman suklaan palanen ja pyörittele pallo tasaiseksi.  Paista 200 c n. 15 min.

Espressotryffelit


200 g tummaa suklaata
½ dl kuohukermaa
1 ps (1,8 g) espresso-pikakahvijauhetta
50 g voita
1 dl tomusokeria
Aitokaakaojauhetta

  • Paloittele suklaa rouheeksi.
  • Kiehauta kerma ja nosta syrjään liedeltä.
  • Lisää joukkoon kahvi ja suklaa, hämmennä kunnes sulaneet.
  • Lisää voi ja tomusokeri joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  • Kaada seos puhtaaseen kulhoon ja nosta jääkaappiin kahdeksi tunniksi.
  • Ota ruokalusikallinen suklaamassaa ja pyörittele käsien välissä palloksi.
  • Pyörittele kaakaojauheessa.
http://www.euraconkeittio.fi/images/uploadedimages/490/184460shutterstock-92273098.jpg
Kuva ja rinnakkaisohje

 

Sampanjatryffelit

 

200 g valkosuklaata
1 dl kuohukermaa
2 rkl kuohuviiniä
Pinnalle tomusokeria

  • Kiehauta kerma kattilassa, nosta liedeltä syrjään ja lisää rouhittu valkosuklaa. Sekoita kunnes tasaista. Mausta kuohuviinillä.
  • Kaada seos puhtaaseen kulhoon ja nosta jääkaappiin kahdeksi tunniksi.
  • Ota ruokalusikallinen suklaamassaa ja pyörittele käsien välissä palloksi.
  • Pyörittele kaakaojauheessa.

 

Chilijääsuklaa


200 g tummaa suklaata
100 g kookosrasvaa
n. 5 tippaa piparminttuaromia
ripaus punaista chilirouhetta

  • Paloittele suklaa ja nosta kookosrasvan kanssa vesihauteeseen. Sekoita kunnes täysin sulanut.
  • Mausta piparminttuaromilla ja chilirouheella.
  • Valuta karkkivuokiin. Anna jähmettyä jääkaapissa. Säilytä kylmässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti