torstai 1. marraskuuta 2012

Kakku-unelmat lähtevät aina lapasesta

Meillä vietetään lauantaina pyhäinpäivää ja sunnuntaina on tarkoitus kokoontua yhteisökahveille, kuten aina sunnuntaisin tapana on. Yleensä porukkaa tarttuu mukaan kirkon jälkeen (mieheni opiskelee teologiaa) ja tuloksena on tupa täynnä porukkaa. Rakastan kestitä ihmisiä. Minusta on mukavaa, että kotini ovet ovat avoinna ja täältä ei ainakaan tyhjin vatsoin lähdetä. Pitkän sairastelun jälkeen on ihan älyttömän kivaa nähdä ihmisiä pitkästä aikaa ja rupatella joutavia koko päivän. Joskus minulla on sunnuntaisin töitä, joten kirkkokahvit eivät onnistu, mutta tänän sunnuntaina ja lauantaina on töistä vapaata, joten pitää ottaa nyt kahvia ihan olan takaa.


Mietiskelin, että leipoisin jotain juhlan kunniaksi ja eri herkut sitten luonnollisesti sunnuntaille. No. Lähtihän se sitten täysin lapasesta ja olen nyt noin kaksi tuntia selaillut näitä ruokaohjeita. Kävin katselemassa Nigellan http://www.nigella.com/  sivuja aamutelevision innoittamana. Tuo ohjelma on ihan ihmeellinen, siinä on kyllä osattu kokkausohjelmasta tehdä täysin salaa samalla lifestyle-ohjelma. Nauran aina itsekseni Nigellalle, koska hänen brändiinsä nähtävästi kuuluu sellainen express-tyylinen ruoka, jossa ei esimerkiksi inkivääriä kuorita, koska "ei jaksa, ja tahdon ajatella sen niin, että tuleepahan lisäkuitua ruokaan". Ohjeet ovat hyvin usein sellaisia "kaikki-sekaisin-ja-vuokaan"- ohjeita, joista osa toimii ja osan tekisin itse toisin. Minusta Nigellalla on hyviä leivontaohjeita, ja aionkin joulun alla koettaa leipoa Nigellan ohjeen mukaan jonkun puddingin, varmaan leipäpuddingin.

Tajusin sivustoa selaillessani, että ystäväni Fröken M:n (http://himmelkaka.blogspot.fi/) masteroima Guiness-kakku on Nigellan resepti ja löytyy tuolta: http://www.nigella.com/recipes/view/chocolate-guinness-cake-3086. Meinasin jo alkaa kirjoittaa ohjetta ylös, mutta sitten päätin selailla kakkuohjeita lisää. Päädyin lopulta leipomaan sunnuntaiksi tämän helpon ja puolivaivattoman tekeleen: http://www.nigella.com/recipes/view/chocolate-cloud-cake-170

 Suklaapilvikakku (Kuva täältä)

CHOCOLATE CLOUD CAKEKakkupohja
  • 250 g tummaa, 70 % suklaata
  • 125 g pehmennettyä, suolatonta voita
  • 6 munaa, joista 4 erotellaan
  • 1 dl sokeria keltuaisten kanssa
  • 1,5 dl sokeria valkuaisten kanssa
  • 2 rkl Cointreau'ta
  • 1 appelsiininkuori

Päällystö

  • 5 dl kuohukerma
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl Cointreau'ta
  • Ripottele päälle aitokaakaojauhetta
 180 c 35-45 min, tarkkaile paiston aikana kakkua ja muunna paistoaikaa kunnes kakku on  
 kohonnut, haljennut ja keskusta ei enää hylly.
  1. Pistä paistoväline, elikkä uuni 180 celsiukseen
  2. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla.
  3. Sulata suklaa vesihauteessa ja sulata voi sinne sekaan.
  4. Erottele 4 kananmunaa, säästä valkuaiset. Vatkaa 2 kokonaista munaa ja 4 keltuaista sokeridesin kanssa vaahdoksi ja lisää suklaaseos vaahtoon. Lisää Contreau ja appelsiininkuori.
  5. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää 1,5 dl vaahtoon hiljalleen, kunnes vaahto pysyy muodossa.
  6. Kääntele valkuaisvaahto taikinaan. Kaada vuokaan ja paista 35-40 min.
  7. Lätkäise vaahtosysteemit (kaikki sekaisin vaahdoksi) kakun päälle, kun kakku on jäähtynyt, tai kun halajat kakun syödä.
Varoitan tässä vaiheessa, että olen muuntanut nämä mitat brittisysteemistä, vaikka Nigellan sivusto väittää näiden olevan jo "metric systemissä", kuitenkaan en itse jaksaisi lähteä mittailemaan sokereita grammoissa. Ei tämä nyt mitään rakettitiedettä ole eikä se olennaisesti kakun makua muuta, jos marenkiin tulee kymmenen grammaa enemmän sokeria kuin on tarkoitus. Rasvaakin voi vähentää helposti tuon 25 g kakun siitä kärsimättä, methinks.

Sitten olisi päätettävissä enää tuo lauantain pöperö. Meille on tulossa jo lisäpelvoittava seittikakku, koska H.P. Lovecraftin seuran puheenjohtaja aikoi leipoa. Siihen kylkeen tulee aurajuusto-piparirullia ja makurajoitteisille nirppanokille piparirullia, joista on karsittu jumalten ruoka pois. Sekä muuta natusteltavaa.

Päädyin kokoamaan voileipäkakun: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/65077-lohi-ruisleipakranssi

Kuva täältä

Ruislohivoileipärinkula (YES! I created a monster)

2 pkt ruisleipää rinkulana, kostuta maidolla

Lohta (itse käytän savustettua, koska sitä sattuu nyt olemaan, muuten 2 pkt kylmäsavua)

1 paprika

tilliä

sinappia

1 rs tuorejuustoa

1 dl jukurttia

sitruunan mehua, jos haluaa, myös kuorta

mustapippuria

Päälle desi jukurttia plus 1 rs tuorejuustoa. Koristele niin kuin huvittaa. Mössöä voi laittaa väliin niin paljon kuin sinne mahtuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti