torstai 22. marraskuuta 2012

Allergisen joulukukat


 Joulukin voi tuoksua liikaa.


Täältä löydät Avalanchen nettisivuille

Tänään kävin haistelemassa joulukukkia Joensuun keskustan kävelykadun varrella Avalanche-kukkakaupassa. Ongelmananihan on edelleen se, että haluaisin kovasti pieneen asuntoomme joulukukkia, mutta mieheni nenä ei niitä siedä. Omasta mielestäni voimakastuoksuiset hyasintit, ja muutenkin joulukukat yleensä, ovat olennainen osa joulua. Kyselin hieman vinkkejä allergiakodin joulukukkiin, ja sain pari aivan uutta ja käyttökelpoista ideaa. Olen aina salaisesti haaveillut työskenteleväni kukkakaupassa.

Skimmia: kaunis, mutta tuoksuu.

Voimakastuoksuisia kukkia, joita ei allergiakotiin sovi tuoda

Joulutähti, joka allergisoi maitiaisnesteellä. Jotkut allergikot kestävät joulutähteä, mutta herkemmät eivät. Lateksiallergiset saavat yleensä oireita joulutähdistä.

sypressi
Sypressi, joka käy yllättävän paljon nenään. Sisällä sypressiä pitää kastella ja sumuttaa runsaasti, mutta kasvi on pitkäkestoinen.

Skimmia, mietotuoksuinen, mutta saattaa allergisoida. Viihtyy hyvin valoisassa, viileässä. Kastelu on kohtuullinen, mutta kasvi pitää sumuttamisesta. Hyvällä hoidolla Skimmian voi saada kestämään jopa kevääseen asti kukassa.

Hyasintti, voimakas tuoksu, joka leviää koko huoneistoon. Hyvää hyasintissa on, että se talvehtii sipulissa.

Kuusi: Allergiakodin varsinainen ongelma on joulukuusi. Jotkut pystyvät kestämään joulukuusta pari päivää, mutta herkemmillä, varsinkin astmaatikoilla ja siitepöly-yliherkkyydestä kärsivillä kuusen kanssa saattaa olla tukalaa. 

Mausteista kaneli, inkivääri ja kardemumma voivat aiheuttaa ristiallergiaa koivu- ja pujoallergisille sekä tuoksuyliherkille. Samoin tuoksukynttilöitä ei kannata viedä allergiakotiin tai tuoksuyliherkälle lahjaksi.

Yleensä myös allergisille sopivat kukat:

 

Tulilatva: Joillekin herkemmille Tulilatvakin saattaa aiheuttaa reaktioita. Kukintaa on vaikea saada kotioloissa uusiutumaan, mutta koska kasvi on mehitähti, se vaatii varovaista kastelua ja kuivuutta.

Joulutähtiä on tänä vuonna näkynyt pinkkinä
Tulppaanit, ovat käsittääkseni esimerkiksi keski-Euroopassa aika yleisiä joulukukkia. Yleensä tulppaanit kutittavat koivuallergisen nenää herkästi. Kuitenkin, jos tulppaaneja hoidetaan leikkokukkana hyvin, ne eivät aukea niin nopeasti ja ala levittämään siitepölyä. Tulppaaneita voi pitää hieman viileämmässä lämpötilassa yön, ne kestävät pitempään. Leikkotulppaaneja käytettäessä muista leikata tulppaaneille uudet imupinnat ja lisätä maljakkoon ainoastaan 5-10 cm vettä, jonka vaihdat joka päivä. Tarvittaessa voi leikata uudet imupinnat.

Huonekuusi ja pieni kuusi: Erittävät jonkun verran eteerisiä öljyjä, kuten kaikki havukasvit. Huonekuusi on monivuotinen viherkasvi, mutta se vaatii kylmähkön huoneiston viihtyäkseen.

Huonekoiso on tuoksumaton kukka, mutta sitä ei suositella lapsiperheisiin tai eläinperheisiin, sillä hedelmät ovat myrkyllisiä. Ei kestä kokonaan kuivahtamista, mutta on pitkäkestoinen kasvi.



Huonekoiso
Atsalea
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJvgYMN247POT6hraiTtyzg_dIjYlA5-xNKWeeHWV0BMvXFgsrCoB1wRxSGCeUFsMp0zAPEqaiNHqrVFvLRBgIcrc2XVvBsuDPn2Uhyphenhyphenb4gZRVgg291g33eRXBacSsfKghUpOqASfJPnlma/s400/jouluruusu+uusi.jpg
Jouluruusu
Jouluruusu: Saattaa levittää siitepölyä ja tuoksua. Pitkäkestoinen, mutta vaatii säännöllistä kastelua. Erittäin myrkyllinen.

Atsaleassa, eli rhododendronissa on kukkivat kukat, mutta sen pitäisi olla allergiaa aiheuttamaton kukka. Kukkien värit ovat kauniin jouluisia. Kukka vaatii runsasta kastelua.


 

 Kukkia, joiden pitäisi käydä kaikille

Joulukaktus
Gerbera, on epätavallinen joulun leikkokukka. Se kuitenkin on allergisoimaton ja sitä saa monissa eri väreissä.

Joulukaktus, viihtyy hämärässä ja on ympärivuotinen kasvi, mutta vaatii lepokauden kukintojen välissä.

Flamingonkukka, varjoisan paikan kasvi on näyttävä joulukukka, joka pitää päältäkastelusta, vaikka suositeltu kasvipaikka on altakasteluruukku. Yleensä puhkeaa uudelleen kukkaan, mikäli ei näivety keskusilmastointi-ilmanvaihdossa.

Orkideat, ovat myös uusimpia joulukukkia, mutta kauniita sellaisenaan. Orkideaa kastellaan kukinnan aikana runsaasti, mutta kukintojen välissä sitä hoidetaan kuin kaktusta.



http://www.jardins-interieurs.com/v3/images/especes/ardisia.crenata%20.jpg
Kuva

Ardisia, jonka lehtien reunoilla elää symbioosissa bakteerikasvustoa, on puumainen kasvi. Viihtyy viileässä talvella ja kesällä noin 20 asteessa.

Timanttiananas, sopii ympärivuotiseksi huonekasviksi. Pitää valosta, mutta ei suorasta valosta. Kukinto kestää monta kuukautta. Emokasvi kuolee kukinnan jälkeen, mutta se työntää ennen kuolemaansa uusia tuutteja juurestaan. Ananaksen suppilossa tulisi olla aina vettä, mutta kasvi mätänee helposti liiasta kastelusta.

Bromelia, eli säilätuutti

Lituskaiset lehdet, mutta sukua Tähtiananakselle. Hoito samoin kuin serkullaan.
Vas. Tähtiananas, oik. Bromelia
Kääpiöjuoru

 Amaryllis, eli ritarinkukka, perinteinen joulukukka, joka talvehtii sipulissa. Amaryllistä    saa jouluna leikkokukkana sekä ruukussa. 

Liisantyyny, eli kääpiöjuoru, huonekasvi,
joka sopii hyvin jouluasetelmaan.
Vaatii säännöllistä kastelua, mutta pahastuu liiasta vedestä.

Pikku vinkkejä asetelmiin kukkakaupasta


Erilaiset mehitähdet ovat hyviä ja allergisoimattomia kasveja, joista saa hienoja asetelmia ja hyviä ideoita. Mehitähdellä ei ole paljoa juuria, mikä mahdollistaa kasvin pitämisen pienessä ruukussa. Avalanchessa oli muun muassa kimalteeseen kastettuja mehitähtiä, jotka ovat erityisen hyviä lahjaideoita.





Jos näistä kasveista mikään ei käy allergiselle, kaikken turvallisinta on tietysti turvautua kuivakukkiin, kuten ylläolevassa kimpussa.

Luonnomateriaaleilla, kuten varvuilla, kävyillä tai jäkälällä saa koristeltua esimerkiksi joulukukan multa-alustan helposti piiloon. Käy tässä vaiheessa, kun maassa ei ole lunta, merkkaamassa itsellesi sammalpaikka lähimetsästä. Sieltä voi talven tullen kaapia etsimättä hyvää sammalta kukkien multien peitoksi.


Näppärä komistus on myös oheisessa kuvassa näkyvä Peikonpähkinän varsi tai hieman ohuempi noidanpaju.
Nopeaa ja näyttävää, joulusaa minkä tahansa puskan juuren, ja ainakin peikonpähkinät ovat niin tukevia, että niissä pysyvät esimerkiksi lasilinnutkin. (Testattu!)

Myös kovaksi kuivuvat lootuksen ja unikon siemenkodar käyvät sellaisenaan joulukimpuksi. Kokoa siemenkotia nippuun, sido tiukasti kiinni ja laita esimerkiksi vanhasta, katkenneesta helminauhasta helmiä pikaliimalla lootuksen siemenkotien sisään.

Käy katselemassa omassa lähikukkakaupassasi, olisiko siellä esimerkiksi koristepalloja, värjättyjä oksia (joita voi tehdä itse myös spraymaalilla), sisalkuitua, joka käy kranssinpohjanakin. Kukkakaupoista saa yleensä myös koristeruukkuja, jotka muuntavat arkisen viherkasvinkin joulukukaksi. Joku valmis kukkatikku tai käyttämättä jäänyt posliinienkeli vain tikun päähän, 
kukan kylkeen ja ruukulle esimerkiksi rusetti ympärille




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti