lauantai 10. marraskuuta 2012

Lauantai-aamun raukeutta

Ihana aamu! Nousin vasta yhdeksältä ja nautin aamukahvin kanssa jakson Doctor Who:ta. Myöhempi päivä lupaa työvuoron lisäksi lounaan kiinalaisessa. Aivot tuntuvat hirmu paljon kevyemmiltä kuin kaksi päivää sitten. Taidankin ottaa tämän viikonlopun ihan levon kannalta.

http://4.bp.blogspot.com/_yHEUOhWZO2s/S5YE6iaFbxI/AAAAAAAADdA/o1elVpkzDVA/s400/brains-give-you-bad-ideas.gif
Kuva

Vaikka pyrin postaamaan joka päivä jotain, kahden päivän välin on aiheuttanut massiivinen suomalaisten klassikoitten tentti, johon kuuluu siis 25 erillistä romaania:

LÖNNROT, Kanteletar
RUNEBERG (Frederika), Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä
TOPELIUS, Maamme-kirja
KIVI, Kanervala
JÄRNEFELT, Isänmaa
LINNANKOSKI, Pakolaiset
KIANTO, Punainen viiva (Suosittelen! Tärkeä ja monipuolinen teos, jonka aikana oivaltaa uutta.)
L. ONERVA, Mirdja
JOTUNI, Arkielämää
SCHILDT, Asmodeus ja kolmetoista sielua (Suosittelen niille, jotka pitävät Paholaisen kirjeopistosta)
SILLANPÄÄ, Hurskas kurjuus
BJÖRLING, Kosmos valmiiksi kirjoitettu
VALA, Kootut runot
KILPI, Alastalon salissa
VARTIO, Se on sitten kevät (Suosittelen! Lumoava kerronta ja helppo kieli.)
LINNA, Täällä Pohjantähden alla
HAAVIKKO, Talvipalatsi
SAARIKOSKI, Tähänastiset runot
SALAMA, Siinä näkijä missä tekijä (Suosittelen - mielenkiintoinen näkökulma sisällissotaan)
CARPELAN, Taivas avoin sinussa. Valitut runot 1984-2001
KROHN, Donna Quijote ja muita kaupunkilaisia (Suosittelen; runollista, lyhyttä ja jännää novellia)
LIKSOM, Yhden yön pysäkki.

Joten, jostakin kumman syystä aika on mennyt lukemiseen viime aikoina... kuvassa on teoriakirjallisuus, jonka lueskelin tuohon tenttiin kahtena viimeisenä päivänä. En tiedä, miten se tentti lopulta meni, mutta kyllä puppugeneraattori taas suolsi sinne vaikka mitä.

Jos joku haluaa joskus lukea hyvän läpileikkauksen Suomen kirjallisuudesta, lämpimästi suosittelen tuota listausta: siitä tulee nimittäin aika hyvä kuva esimerkiksi kulttuurihistoriallisesta kehityksestä Suomen kirjallisuudessa.

Note to self: Älä mene karkkikauppaan heti tentin jälkeen, aivot kaipaa niin paljon energiaa, että ostat itsesi vararikkoon suklaasta.

Lintuja ikkunassa

Okei, ideahan lähti siitä, että mietiskelin, mitä kaikkia askarteluja ala-asteella tehtiin. Muistin kaikki silkkipaperi-askartelut, joita tehtiin muoteista, ja ajattelin kokeilla vähän toisenlaista lähestymistapaa vanhoihin muistoihin. Mietin myös keinoa, jolla saisin luistettua ikkunanpesusta jouluksi j, mutta ei kerrota tästä kellekään.

Puu on yksinkertaisesti piirretty pahville ja leikattu keittiösaksilla irti siitä. Googlettamalla tree silhouette näkee muutamia malleja pienempään puuhun.

Linnut tein siten, että jäljensin ruutupaperille (samaan tapaan googlen kuvahausta) muutamia lintuja, leikkasin ne ruutupaperilta irti, jäljensin pahville, leikkasin irti ja sitten liimasin kuviollista kuitupaperia (silkkipaperi käy kanssa) keskelle.
 Mikään pakko tuota silkkipaperia ei ole laittaa, joten nuo linnut ovat ihan nättejä ilman keskuksiansakin.

Ajatuksena on tehdä tästä joulua kohti muuttuva teos, jolloin tähän voi lisäillä ja tästä voi poistaa kuvia mitä lähemmäksi joulu tulla jollottaa.

Ajattelin, että nämä ovat vähän niinkuin aikuisten versioita helpoista askarteluista, joten tästä saa sovelletusti kivan askarteluhetken lasten kanssa. Yhdessä voidaan askarrella esimerkiksi joulukuusi ikkunaan siten, että aikuinen tekee kuusen ja lapset saavat piirtää ja leikata kuusenkoristeet tai joulupukin ikkunaan. Be creACTIVE!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti