keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Nyt sammaltaa vähän

Olen tahtonut kokeilla jostain nappaamaani vinkkiä sammalpallojen pyörittelystä jo pitemmän aikaa.  Minulla ei ole hajuakaan, mistä olen tämän ohjeen napannut. Hyvä arvaus saattaisi olla Ylen Strömsö. No, joka tapauksessa sammalpallot onnistuivat ihan hyvin ensimmäiseksi kerraksi. Jossain vaiheessa meinasi jo iskeä vähän epätoivoinen olo, että tuleekohan tästä yhtään mitään, kun kädessäsi on epämääräinen mytty sammalta ja väännät rautalankaa toiselle puolelle palloa varpaalla. Joka tapauksessa, tein kolmentyylisiä palloja, joiden aloitukset olivat erilaisia. Ensimmäisen pallon aloitin kävyn ympärille, ja siihen sai kieputtaa sammalta aika paljon, koska otin keskiöksi suipon kävyn, joten pallosta tuli enemmänkin ovaali. Isoimman pallon tein isosta läjästä tiivistämällä ja viimeisen, pienimmän pallon tein vain sammalen vihreistä osista.

TEE NÄIN

Tarvitset:
  • Paljon rautalankaa (mikä tahansa käy, mutta kukkarautalanka on parasta)
  • Sammalta (itselläni oli karhunsammalta ja rahkasammalta, myös kerrossammal saattaisi olla hienon  näköistä
  • Sanomalehtiä
  • Kärsivällisyyttä
  • Sakset ja sivuleikkurit
  • Käpyjä
  • Suihkepullon - pallot kannattaa kastella heti teon jälkeen ja jatkossa sumutella joka päivä tai joka toinen päivä, niin saat pitkäkestoiset kaverit.
  • Jos sinulla on herkkä iho tai paljon haavoja käsissä, kannattaa laittaa suojakäsineet. Itse olen atooppinen ja jostain syystä kyllä nyt poltteli ihan hirveästi ihoa tuo sammal, varsinkin ihottumaisista kohdista.
Levitä sammaleet kuivumaan ja sulamaan, jos ne ovat jäässä. Hieman kuivunutta sammalta on helpompi käsitellä. Ensimmäisen kokeilupallon pyöritys kannattaa aloittaa pyöreän kävyn päälle. Lado kävyn päälle sammalta joko nipuissa tai kerroksittain. Voit halutessasi leikata sammaleesta pois ruskeat osiot ja käyttää vain vihreitä osia, mutta niitä on huomattavasti vaikeampi käsitellä. Pyöräytä rautalankaa kävyn ympärille ja tiivistä sammal. Lisää kerroksia ja pyöritä rautalankaa kunnes pallo on mielestäsi tarpeeksi vihreä ja hyvän kokoinen. Pyri päällyskerroksella saamaan sammalen päät rautalangan alle ja pusertele palloa hellästi, kunnes se on ympyrän muotoinen. Katkaise rautalanka ja työnnä sen pää palloon (Ei omaa päätä). Valmista pallosta törröttävät yksittäiset sammaleet voit leikata, jolloin pallosta tulee tasaisempi, mutta myös vähemmän vihreä, joten jos haluat vihreän pallon niin jätä karvat paikalleen.


Tuolla kolmannella tavalla aloitetut pallerot meinasivat hajota käsiin ennen kuin siihen sai kunnolla rautalankaa ympärille. Ja ei kannata murehtia tuota rautalangan menoa, langan saa takaisin, jos jaksaa purkaa nuo pallot. Ja sitten se vasta nättiä on se lanka, jos on vähän ruostetta pinnassa. Palloja voi käyttää asetelmissa, koriste, esineinä, kukkaruukkujen päällä sellaisenaan, mutta mikä siisteintä -  noihin palloihin voi myös tökkiä jotain ja ne pysyvät pystyssä. Märkä sammal toimii siis luonnon osasis-sienenä.

Lopputulos näyttää tältä:





Maalattuja peuria!

No niinhän siinä kävi, että osasta tuli ihan hyviä ja osasta tuli ihan huonoja. Tässä nyt esimerkkejä maalatuista suolataikinahahmoista. Tortut onnistuivat melkein kaikki, mutta esimerkiksi nuo pullat näyttävät tällä hetkellä kaikki siltä kuin ne olisivat rinkeleitä, joissa on sinappia päällä. Ei voi aina voittaa - eivät ainakaan pullat riipu meidän kuusessa ensi jouluna. Mutta nuo peurat on edelleen nättejä. Tontuista tulee pakettikortteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti