torstai 13. joulukuuta 2012

Joulukortteja ja joululahja teen ystävälle


Askartelin tänä vuonna suurimman osan joulukorteista itse. Aluksi minulla oli tarkoitus tehdä vain yhdenlaisia kortteja, mutta niinhän siinä aina käy, että materiaalit loppuvat kesken ja Tiimarissa on alennuksessa kaikkia tilpehöörejä. Lopulta käytin osaan Skräpäykseen tarkoitettuja, valmiiksi painettuja enkelikuva-arkkeja, joita saa mistä tahansa käsityömyymälästä, leikattuja paperikuvioita, joista esimerkkinä nuo ylläolevat porot.Vanhat, kirpparilta löydetyt lehdet ovat täynnä hauskoja mainoksia, lausahduksia ja valmiita tekstejä, joita yhdistelemällä saa todella persoonallisia ja hauskoja kortteja. Tein esimerkiksi häiden kiitoskortteihin vanhoista mainoksista yhdistelemällä hääteemaisia mainoksia, kuten "Lovemoubile - Ostakaa tämä hieno menopeli ja kyllä kyyti kulkee". 30-50-lukujen lehtikieli on paljon värikkäämpää ja nykylukijasta aivan tahattoman koomista, koska ensinnäkin meistä tuo kieli tuntuu huvittavan muodolliselta ja toisekseen, ilmaukset ovat yllättäviä. Tulisiko mieleesi nykyään otsikoida lehtijuttu näin: "Lasten päiväkoti, jonka avulla työnnetään, vedetään ja pukataan miehiä" tai "Luja, kaunisääninen ja luotettava! Siinä kuunteliain arvosteluja tämän syksyn radioyllätyksestä".


Laittelin muutenkin valosarjoja ympäriinsä. Tein kirjahyllyn päälle oksaviritelmän, jota varmaankin vielä muuntelen tässä joulun mittaan. Sain idean tuuheasta muovikuusiköynnöksestä, kun Clas Ohlssonilla oli myynnissä vastaavia valoköynnöksiä, jotka maksoivat noin miljoona euroa. Löysin Citymarketista tuollaisen köynnöksenpätkän kuudella eurolla ja kieputin vanhan valosarjan sen ympärille. Kelpaa. Tikkunekut olivat 1,5 e karkikaupassa.
Ensi vuodeksi ajattelin tällaisia joulukortteja:

Kuva Kissatalon nuoren emännän blogista

Tee-joululahja

Supernopea ja helppo joululahja syntyy vanhoista purkeista, oman kaapin teelopuskoista ja muutamista mausteaineista. Itselläni sattui olemaan lukuisia teepussin lopuskoita kaapin pohjalla majailemassa. Sekoitin niistä mikstuuran, johon lisäsin kuivattuja ruusunlehtiä (löytyy luontaistuotekaupoista, kahveihin ja suklaaseen erikoistuneista kaupoista, etnisen ruoan kaupoista).

Teelaatuja sekoitellessa kannattaa muistaa se, ettei mene sekoittelemaan makuaineita, jotka eivät sovi keskenään. Tuskin esimerkiksi piparminttu ja lakritsinjuuri olisivat hyvä yhdistelmä, (vaikka ei sitä tiedä kuin kokeilemalla) maut varmaankin riitelisivät keskenään. Jos on epävarma, kannattaa maistella teetä (siis valmistaa siitä purusta teetä eikä mutustella niitä puruja).

Esimerkiksi hedelmänpalaset sopivat parhaiten mustan tai punaisen teen kanssa. Valkoiseen teehen taas sopivat miedot maut, kuten kuivatut mustikat, koska valkoisen teen aromit ovat yleensä hienovaraisempia kuin tumman teen. Vihreään teehen taas sopivat hyvin kukkien terälehdet, kuten jasmiini, ruusu tai muut yrtit.

Esimerkkejä teesekoituksista
  • Jasmiininkukka + vihreä tee
  • Ruusunlehti + vihreä tee
  • Mansikkatee + kuivatut mansikan palat + basilika
  • Musta tee + lakritsinjuuri
  • Punainen tee + kaneli
  • Vihreä tee + piparminttu + Polkagrismurska
  • Musta tee + suklaa-aromi + suklaapalaset
  • Musta tai punainen tee + piparkakkumausteet: kaneli, inkivääri, neilikka...
  • Musta tee + inkivääri + kuivattu appelsiininkuori
Kannattaa muistaa, että valmiissa teesekoituksissa saattaa olla jo makuaineita. Earl Grey esimerkiksi sisältää jo valmiiksi pergamottia, jonka kanssa sopii erinomaisesti kardemumma.

Parastahan tässä on se, että voit tehdä monia erilaisia sekoituksia lahjan saajan persoonallisuuden mukaan. Voit nimetä teen saajan mukaan ja antaa sen purkissa, joka sopii lahjan saajan kotiin parhaiten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti