sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Joulukortteja ja tapettitähden kaava

Hyvää ensimmäistä adventtia!


Joulu on virallisesti alkanut. Olisin tänään mennyt aamun adventtihartauteen, mutta olimme eilen maakunnallisilla yrittäjäjuhlilla ja puheiden jälkeen juhla päättyi buffet-illalliseen ja Taikahuilu- oopperaan ja sain unen päästä kiinni vasta kahden maissa yöllä. Ei jostain kummasta syystä oikein huvittanut nousta aamulla aikaisin ylös. Joulukausi siis avattu kohtuullisen juhlavissa tunnelmissa! 

Kaupunkia tuntemattomille - Joensuussa ei siis ole oopperaa noin normaalisti, Kyseessä oli Markku Pölösen dramatisoima Oopperayhdistyksen produktio, joka toteutettiin paikallisvoimin. Tässä Ylen uutinen aiheesta. Taikahuilu on minulle tuttu ooppera, vaikka en ole sitä aiemmin "livenä" nähnyt. Olen suuri Mozart-fani ja vaikka Taikahuilu ei mielestäni ole Mozartin paras ooppera, se on ainakin yksi viihdyttävimmistä. 

Mielestäni eilisessä oopperassa hyvää olivat lavasteet ja valot, erityisesti lavan rakenteet olivat mielenkiintoiset. Orkesteri oli upotettu lattiatasosta nostetun rinkulan sisään ja ratkaisu oli mielestäni hyvä. Kaupunginorkesteri soitti hyvin, vaikka pieniä mokia tuli sekä orkesterin, että laulajien ajoituksissa ja säveltarkkuuksissa. Ne eivät kuitenkaan haitanneet. Hyvää olivat myös Pohjois-karjalan murteen käyttö, kesäteatteri-elementit, Papagenon ja orjakauppiaan (oopperan narrihahmojen) roolisuoritukset, molemmat oli hauskalla tavalla toteutettu. Harmittamaan jäi, ettei naisten (poikkeuksena Pamina) äänistä saanut mitään selvää. Kaikki naiset olisivat voineet puolestani laulaa vaikka latinaa, olisin saanut suurin piirtein saman verran selvää. Samoin Taminon esittäjän roolisuoritus oli aika seipäänniellyt, vaikka laulullisesti korkealaatuinen. Sarastroa näyttelevällä laulajalla oli upea basso. Kaiken kaikkiaan ooppera oli hyvin toteutettu ja mukava kokemus. Vaikka pidän kyllä klassisesta musiikista, ei monesta oopperasta voi sanoa, että siellä ihan vilpittömästi sai nauraa ja oli kivaa katsoa - ei tullut tylsää hetkeä.

Ensimmäinen erä joulukortteja - vanhojen lehtien kierrätystä

Löysin yliopiston kirjaston ilmaispoistolaarista kamalan läjän lehtiä tässä taannoin. Tein jo viime vuonna samaan tapaan joulukorttini ja päätin soveltaa hyväksi havaittua kaavaa tänäkin vuonna. Löytölehtien joukossa oli arkistossa olleita, iskemättömiä 1800-luvun puolivälin ja lopun Kirjallisia Aikakaus-lehtiä, jotka tietenkin talletin heti opetusmateriaalikasaani ihan jo sen takia, että nuo julkaisut ovat sen verran harvinaisia ja niin hyvälaatuisia, että ne oli vain aivan pakko säästää.

Onneksi pinossa oli myös vaihteleva sakki 1920-50- lukujen Nuoria voimia, Maailmaa ja muita julkaisuja, jotka raaskin laittaa askartelumateriaaleiksi. Tällaista jälkeä niistä tuli tänä vuonna: 

Kuvien ei välttämättä tarvitse olla jouluisia, kortti kuin kortti koristuu jouluisella kohokuviolla.
Vanhasta kuvasta saa hassun joulukortin, kun liimaa tyypeille joululakit nupin kuorrutteeksi

Samasta teemasta pari muunnosta. P.S Nuo kultatekstitarrat ovat kyllä hartioille ja hermoille kuolemaksi. Alati rytyssä!


Kartoista saa aika hienoja taustoja. 

Tapettitähtiä

Origamitähdet ovat kiva koristus ikkunaan, pakettiin, korttiin tai muuten vain lahjaksi.
Tähtiä on helppo tehdä, mutta ne vaativat huolellisuutta ja pitkäjännitteisyyttä, kuten kaikki paperin taittelu. Lopputulos on vaivan väärti.
Ohje:  • Piirrä apupaperille neliö. Jaa neliö vielä neljään osaan. 
  • Piirrä neliöön neljä lävistäjää.
  • Piirrä ison neliön sisälle kolmioita kohti ison neliön ylänurkkaa, näin saat tähden sakaroista yhtä suuret. Kumita loput viivat pois, jotta paperille jää yllä olevan kuvan mukainen punainen tähti. 
  • Leikkaa neliö irti tapetista tai paperista. Leikkaa neliöön sisälle päin kulkevat siniset viivat. Tee taitokset punaisten viivojen kohdalle. (Kts. kuvat)
  • Liimaa tähden sakaroiden sisälle kääntyvät läpät toisiinsa kiinni.
  • Tee näitä tähtiä kaksi. Liimaa ne toisiinsa kiinni. Voit liimata tähtien väliin narun, jos haluat ripustaa tähden roikkumaan. Jos haluat tehdä pakettitähden, yksi tähden puolikas riittää. Sen voi liimata "nurjalta puolelta" kiinni pitkään naruun ja sitoa sillä paektin kiinni niin, että tähden "nurja puoli" jää vasten lahjapaketin pintaa. (Kts. alempi kuva)
  • Isotöinen, mutta näyttävä ketju tähdistä syntyy liimaamalla puolikkaisen väliin nauhaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti