torstai 27. marraskuuta 2014

Joulukalenterin esittely: Tonttu Teppanan joulupuuhat


Tonttu Teppanan joulupuuhat




Teppana asuu Tonttulan kylässä, omassa töllissään, metsän reunustamana. Tietenkin Teppanalla on naapureina muita tonttuja, jotka Teppanan tapaan asuvat Ylätiellä. Teppanan pihakuusessa asuu hänen lähinaapurinsa Hilja-orava. 

Tonttulan kylälle pääsee kääntymällä Ylätieltä Alatielle, kohti Tonttulanmäkeä, jonka kupeessa kylä sijaitsee. 

Kylällä on tietenkin Lähjatehdas, joka joulukuussa pyörii yötä päivää, mutta kylän sydämessa on Pukinhuoneet ja niitten edessä oleva aukio, jolle joka vuosi pystytetään iso kuusi kyläläisten iloksi.

Pukinhuoneet sulkevat sisäänsä esimerkiksi Pukin ja Muorin toimistotilat sekä suuren salin.

Vähän matkan päässä Tonttulasta (huom. tonttujen matkakäsitys on pieni, koska myös tontut ovat aika pieniä) sijaitsee luistinrata ja urheilukeskus, jonka vieressä virtaa jäätymätön Tonttulankoski.

Tällainen on Tonttula.


Kalenterin toiminta


Tonttu Teppana on siis neulahuovutettu hahmo, joka majailee entisessä avainkaapissa. Kalenterista paljastuu joka päivä uusi tarina ja yksi tarinaan liittyvä jumppaliike, joka on piirretty yksinkertaistettuna kuvana tarinan loppuun.

Jokaisen vilttitossun nimi on kirjoitettu paperirullalle ja päivittäin arvotaan yksi henkilö, joka saa mennä nettiin katsomaan aikuisen kanssa blogia. Tarkoituksena on, että lapsi saa kuulla aikuisen lukemana tarinan ja nähdä apulapun päivän jumppaliikkeestä. Tämän jälkeen lapsi opettaa muille ryhmätuokiossa oleville lapsille päivän jumppaliikkeen. 

Jokaisesta päivän tarinasta on muovailtu pieni askartelumassasta tehty esine, jonka vuorossa ollut lapsi saa käydä jumppaliikkeen opetettuaan ripustamassa Teppanan kodin seinälle, ylhäällä näkyviin koukkuihin.



Sovellukset

Tämä joulukalenteri ja kaikki sen materiaali on vapaasti käytettävissä ja sovellettavissa. Tekstiä saa vapaasti lyhennellä ja muokata.

Paitsi, että kalenterista putkahtaa joka päivä uusi tarina, itse keksin alakouluihin moniakin sovellutuksia tästä samasta materiaalista.

Esimerkkejä:

- KIRJOITUSHARJOITUS: Tarinaa ei tarvitse lukea kokonaan, sen voi myös pätkäistä ja lapset saavat itse keksiä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tarinat voidaan kirjoittaa ylös.
- TVT/TIEDONETSINTÄ: Joka aamu käydään yhdessä lukemassa joulukalenteria suoraan blogista. Tai kirjoitetaan tarinaan jatkoa luokan omaan blogiin. Luokka voi lasvastaa Teppanan mökin tai tarinan tapahtumat niin, että blogiin saadaan otettua valokuviakin.
- LAULUTEEMA: Joissain kalenterin kohdissa on joululauluja. Ne voidaan laulaa yhdessä.
- SATUKIRJA: Samalla, kun tarinat luetaan ääneen, lapset piirtävät kuvan tapahtuneesta. Kuvat niitataan tai liimataan vihkoksi esimerkiksi joulun jälkeen. Jokaiselle päivälle monistetaan ja liimataan vihkoon luettu tarina. Vihkolle piirretään kansi. Tällä tavalla jokaiselle tulee kalenterista oma satukirja.
- DRAAMA: Rakennetaan luokkaan Teppanan mökki. Kalenterin tapahtumat draamataan ohjatusti. Esimerkiksi annetaan henkilöt ja tapahtumarunko ja opettaja lukee tarinan alun. Varsinainen tarina tapahtuu draamana. Tilanteille voi myös antaa alun ja loppu tapahtuu draamana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti