maanantai 7. tammikuuta 2013

Jouluvinkkejä Kööpenhaminasta ja Göteborgista

 Ikkunat auki Eurooppaan


Pidän kaupunkilomista, koska kaupungeissa eksyy reitiltä aivan satavarmasti. Pienemmissä kaupungeissa eksyminen saattaa koitua kohtalokkaaksi, koska taajama on erilaista, mutta päiväsaikaan isossa paikassa polulta poikkeavalle on tarjolla yllätyksiä, kuten tämän tanskalaisen hautausmaan patsaat ja puut.

Olin yllättynyt, kuinka eurooppalainen Tanska on. Ruotsi ja Norja ovat vielä suurin piirtein skandinaavisia (vaikka tietenkin riippuu siitä, minne menee), mutta Tanskassa syödään samanlaisia ruokia kuin keski-Euroopassa ja erityisesti makeissa leivonnaisissa näkyy enemmän Eurooppalaisia vaikutteita. Kahvilakulttuuri ja tumma, hyvin paahteisen makuinen kahvi jäi päällimmäisiksi mieleen Kööpenhaminan kokemuksista. Toinen mahtiasia oli Kööpenhaminan viereisessä kuvassa näkyvä Tivoli, jonka valaistukset kuluttivat yhtenä iltana varmaankin yhtä paljon sähköä kuin puolet kaupungin katuvaloista kuukaudessa.

Kööpenhaminaa voisi kuvata hyvin söpöksi kaupungiksi. Tällainen sypertelijä löytää sieltä paljon katseltavaa. Vaikka suurkaupungissa oleilun jälkeen ei koko maasta voi sanoa juuri mitään, vaikutti Tanska olevan rustiikkisella tavalla siisti. Erityisesti joulun alla Tanska on oikea vintageidylli, mitä tulee esimerkiksi koristeisiin, istutuksiin ja leivonnaisiin. Ilmasto on tarpeeksi kylmä, että talvi tuntuu talvelta, mutta silti tarpeeksi lämmin, että muratti viihtyy istutuksissa ulkosalla. Ensivaikutelma maasta oli sympaattinen. Yksityiskohtiin kiinnitetään Tanskassa paljon huomiota. Kaikesta tekemisestä näkyi läpi, että Tanska on ehdottomasti maatalousmaa ja vanhaa osataan arvostaa jo sen sisältämän nostalgia-arvon vuoksi. Meri on toinen osa yhtälöä jo pelkästään sen takia, että vaikka maassa ei ole lunta, kylmyys on pahempaa ja lävitsetunkevampaa kuin Suomen kuivat pakkaset. Joten, jos olet menossa Kööpenhaminaan talvella tai syksyllä, pukeudu sinne yhtä lämpimästi kuin Suomen ~ -10 - -20 c pakkasiin.

Opin tällä matkalla myös arvostamaan Jakobsenin oluita. Mielestäni Carlsbergit ovat aina olleet aivan hirveätä kuraa, mutta täytyy sanoa, että Jakobsenin tumman erikoisoluen nauttiminen panimolla suoraan hanasta käänsi tuon oletuksen aivan päälaelleen. Tehtaalta tulee aivan mahtavia tummia oluita. Harmi vain, että ruuman paineenvaihtelun takia en uskaltanut tuoda mitään painekorkillista mukanani Suomeen, mutta Ruotsiin veimme tuliaisena tämän vuoden jouluoluterää ja melkein itketti, kun emme ostaneet toista pulloa. Harveemin sitä joutuu olutta ryystämään, että saisi sen riittämään pitemmäksikin aikaa. Lisäksi, tajusin, että Carlsberg ei ole Jakobsenin tehtaiden ainoa tuote, vaan yksi tuoteryhmä, jonka kaikki oluet sisältävät nähtävästi niin paljon rikkiä (jota siis on kaikissa oluissa normaalistikin), että se ei vain sovi minun makuaistiini ollenkaan.

Tässä kuvassa Carlsbergin tehtaan olutkokoelma.
Oli vaikuttava.


DO WANT!

Kuten kerroin jo, Tanska on koristeellinen maa. Luulen, että esimerkiksi talojen ulkonäkö ja muoto yhdistettyinä ikivihreisiin kasveihin, sekä kaikkialla näkyvät kuuset, kuusenoksat tai kuusikranssit tekevät Tanskaan jouluisen tunnelman jo yksinäänkin. Tanska on yksi suurimmista joulukuusia tuottavista maista ja arvatenkin kuuset tai niiden oksat ovat todella halpoja, sillä niitä oli joka paikassa, minne katse ylsi. Hyvä ja simppeli koriste, mutta ei oikein täällä onnistuisi.
Muutamia sisustushömpötyksiä: Viiksiä!


Mobile viiksifaneille.

Hieman erilainen joulukukka.

Himosin tuota posliinipeuraa, mutta totesin sen liian riskialttiiksi kuljetettavaksi.

Hyvä idea.

Lisää galmouria vaatekaappiin ja taittele rautalangasta helmihenkarit.

Näitä on Sarustiikassakin myynnissä. Kiss the frog!

Tammenterhot, kärpässienet ja kynttiläkupit olivat tämän joulun muotia.

Tee linnuille jouluherkkuja muffinssivuokiin: Sulata kookosrasvaa muotteihin ja lisää kauraa tai pähkinöitä.

Hyötykäytä vanhat leivosmuotit, haarukat, veitset ja lusikat kransseissa.

Sekoita erikeepperiä ja hiekkaa. Jähmetä. Tulee hyvä kakku.

Naps!

Tässä kierrätysidea jokaiseen pahvinkeräysastian omistavaan talouteen.

Jaska-kissa!

Näitä on myynnissä myös Suomen jälleenmyyjillä. Kukkaa saa myös läpeensä ruostutettuna.

Joulupöydän upperpiece?

Tässä on tulevan joulun paras kortti-idea!
 Kuten kuvistakin näkyy, söpöyden määrä tuplautui mitä enemmän joulumarkkinoilla liikkui. Tanska on luvattu lasijoulupallojen maa!

Toinen lehtien kierrätysidea on tehdä joulukuusenkoristeet paperista. Erityisesti kiiltävä mainospaperi sopii tarkoitukseen hyvin.
Kukapa olisi arvannut, että ruusukaali ei ole minikokoinen kaali, vaan kasvaa pensaassa ?Mistähän tällaisia saisi Suomesta?


Take the time to smell the roses.


Tanskassa kaikki on paremmin.

Loppukevennyksenä: Kunnon kahvilamaakokemukseen kuuluu tietenkin kakkulounas. Kuvassa vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas: Kranzekage, joka on paistettua mantelimassaa (arvatkaa, pystyykö  tuollaisen kökkerön syömään yksin kokonaan...), Mansikkaleivos, Kokos-flödebolle, eli kotoisammin Brunbergin suukko (mutta tuplasti makeampi) sekä perunaleivos. En tiedä, onko leivoksessa perunaa vai onko sen ulkonäkö vain perunainen.
 Tällainen matka. Toivottavasti teillä kaikilla on mahdollisuus joskus päästä Tanskanmaalle joulun alla - voin kertoa, että kannatti, mutta extra-villapaidasta ei olisi ollut haittaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti