keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Lunta ja lunssaa

Tänä päivänä teen kaksi päivitystä, joista tämä on yleistä höpinää ja toinen on enemmän lupaamiini käsitöihin liittyvä ohjepläsäys. Huomenna tai ylihuomenna listaan muun muassa erilaisia jalkakylpyjä ja luonnon vinkkejä kauneudenhoitoon.

Heräsin aivan kamalassa flunssassa, vaikka tämä tauti on jatkunut jo pitkään - tänään on nyt neljännen viikon toinen päivä. Häiritsee, kun ei pääse liikkumaan tai ulos pyörimään lumessa, joka satoi viime yönä. Heräsin aamulla näihin näkymiin:
             
  
No, ainakin on aikaa tänään suunnitella kaikenlaista.

Suunnittelusta puheenollen listaan tähän nyt muutamia ideoita joulua varten, jotka aion toteuttaa kodissamme. Samalla saatte vähän esimakua siitä, mitä täällä blogissa tulee näkymään. 

  • Ulko-oveen on tarkoitus tulla kranssit molemmin puolin. Eteisen seinälle on tarkoitus tulla köynnöksen muotoinen joulukalenteri, jossa joka päivä avautuu tekstiä, mutta esittelen blogissa hieman muuntautumiskykyisemmän version meidän kalenteristamme.
  • Vessan "joulustamisesta" on tarkoitus tulla ihan oma yksittäinen päivitys, sillä olen pohdiskellut kylppärin joululaittamista. Ongelmana kerrostalossa on se, että seiniin ei saa porata reikiä, eikä kaapin oviin saa lyödä esimerkiksi nauloja. Mutta, ainakin joulupyyhkeiden tekoa ja vedenkestäviä asetelmia on luvassa.
  • Itsetehdyille joululahjoille ja korteille on tulossa oma päivitys. Tavoitteena on antaa tänä jouluna lahjoja, jotka ovat hyödyllisiä, eli ei ostolahjoja, vaan hilloja, karkkeja.... jne.
  • Joulutekstiileistä on myös tulossa oma päivitys, samoin paperikoristeista.
  • Kynttilä-, kukka- ja ikkuna-asetelmia olen ajatellut laittelevani vasta lähempänä joulua. Joulua lähempänä on luvassa myös muun muassa lahjapaketteja ja kodin ilmeen muuttamista helpoilla keinoilla.

 Joulujuomat ja flunssanesteet


Ajattelin kerätä tähän muutamia helppoja flunssajuomien reseptejä, joista suurin osa käy myös glögin korvikkeeksi ja joulujuomiksi. Kuvassa näkyvät kynsikkäät ovat muuten Outi Karikiven Willattaren tekosia: http://www.willatar.fi/vanhasta-uutta. Ihania kierrätysjuttuja tuolla sivustolla, käykää tarkastamassa.

Kardemummainen puolukkamehu

-Loraus puolukkamehua (kotikeittoista tai esimerkiksi Ekströmsin mehua)
-Myös esimerkiksi karpalomehu käy näihin mausteisiin makuihin
-Kardemummaa
-1/4 tl vanilliinisokeria tai oikeata vaniljasokeria

Kaada päälle kiehuvaa  vettä.
Alkoholilliseen versioon voi lisätä esimerkiksi rommia tai konjakkia.

Piparminttutee


Avaa tukkoisen nenän ja maistuu takuulla, vaikka flunssan jäljiltä maku- ja hajuaisti olisivatkin vähän heikossa hapessa.

Piparminttuteetä voi sekoittaa joko normaaliin vihreään teehen piparmintun eteeristä öljyä tipauttamalla (saatavilla hyvinvarustetuista ruokakaupoista, luontaistuotemyymälöistä ja apteekeista)

TAI

Itsekuivattua piparminttua lasiin murentamalla, johon kaadetaan vettä päälle. Piparminttuteetä saa myös kaupoista. Oma suosikkini on Euro-tea- merkkinen 1,25 euron hintainen loota, jota saa ainakin usein S-ryhmän kaupoista. Usein vihreät teet tai herbal infusionit ovat kitkeriä, tai niissä on joku kummallinen sivumaku, mutta tämä tee on erittäin pehmeän makuista ja sen jälkimaku on piparminttuinen, eikä esanssinen. 

Aion tätä ja omakuivaamani piparminttua sekoittamalla tehdä jouluteepusseja joululahjaksi. Siitä myöhemmin lisää. Nuo itsekasvatetut piparmintut ovat poikkeuksellisen vahvoja, sillä keräsin ne vasta kesän taittuessa syksyksi, jolloin kasvi alkoi olla jo melkein puuvartinen pensas, eivätkä lehdet olleet enää hentoja. Jotkut sanovat, että yrtit ovat parhaimmillaan kasvukautena, mutta itse kerään maustekasvit vasta lähempänä syksyä ja kuivaan ne saman tien. Oli hauska, kun ripustin näitä pöydän ääressä, niin tupakeittiö-olohuoneen toisessa päässä istuva kaverini sanoi, että piparminttu maistuu suussa sielläkin. Kuivaaminen muistutti lähinnä sitä, kun olisit pureksinut monta tuntia vahvaa peppermint- purukumia silmilläsi.
 
Inkiväärihunajajuoma

Kuumaan veteen sekoitetaan teelusikallinen inkiväärihunajaa, tai vähän raastettua, tuoretta inkivääriä ja teelusikallinen hunajaa. Halutessaan voi lisätä ripauksen kanelia.

Itse inkiväärihunajaa voi tehdä sekoittamalla paksuun, juoksemattomaan hunajaan hienoksi raastettua, tuoretta inkivääriä ja jauhettua inkivääriä niin, että seos on kylläinen, eli inkivääriä tulee hunajaan nähden melko paljon, noin juuri per hunajapurkki ja muutama teelusikallinen inkiväärijauhetta

Myös hyvä joululahjaidea, kun purkin koristelee.

Chiliviinakaakao


Kun tavallinen minttukaakao alkaa kyllästyttää, kokeile jotain hieman erilaista:

Valmista chiliviina uuttamalla kokonaisia chilipalkoja viinapullossa. Hyvänä ohjesääntönä toimii juoman laadun ja tarkoituksen mielessäpitäminen: jos tiedät tekeväsi chiliviinasta ensisijaisesti kaakaota, jossa on muita makuaineista kuin viina, silloin tähän tarkoitukseen kelpaa myös hieman heikkolaatuisempi vodka tai esimerkiksi Leijona-viina.

Uuttamisen kesto vaihtelee chilin vahvuudesta, ja siitä, kuinka tulista haluat viinasta tulevan. Pari päivää jääkaapissa riittää keskituliseen viinaan, mikäli chili on pieni (mitä pienempi chili, yleensä sitä tulisempaa se on). Mikäli halajat viinasta tulevan erittäin tulista, laita viinapullo pakastimeen, mikä tehostaa maun siirtymistä viinaan. Jokainen chilipalko ja kerta on erilainen, minkä takia hyvän seoksen tekeminen vaatii kokeilua ja maistelua keskun uuttamisen. 

Jos taas tiedät käyttäväsi viinaa myös esimerkiksi sellaisenaan shotteina tai veteen sekoitettuna ja maustettuna, kannattaa chilit uuttaa hieman paremmanmakuiseen vodkaan, kuten tässä tapauksessa tein. Smirnoff käy erittäin hyvin, sillä se ei ole kauhean kallista ja vodka on hieman makeampaa kuin halvat viinat.

Voit valmistaa kaakaon joko maitoon tai veteen sekoittamalla valmista kaakaojuomajauhetta tai tujumpaa aitokaakaojauhetta, jonka kanssa voi kuppiin sekoittaa teelusikallisen fariinisokeria. Lisää loraus chiliviinaa.

Chiliviinajuoma


Ei-suklaisen version yllämainitusta saa, kun chiliviinaa sekoittaa kuumaan veteen, johon sekoitetaan kanelia, fariinisokeria oman maun mukaan, sekä hieman pomeranssinkuorta. Erittäin jouluinen juoma.

 Parasta tässä chiliviinassa on se, että kaikki pullojen jämät saa hyötykäyttöön. Itsellänikin sattui olemaan joku ikiaikainen jämä, joka on alkujaan ollut litrainen pullo, mutta nyt sitä on jäljellä vain joku kaksi desiä. Laitoin tähän määrään kolme palkoa, joista kaksi ovat tulisia ja yksi vähemmän tulinen, tuollainen keltainen.

 Tänään minulla on kuitenkin kokeilussa hieman yksinkertaisemmat juomat, sillä en jaksa alkaa sekoitella muita kuin puolukkamehu-kardemummajuomaa. Aion tänään testata Riitan herkun kevytglögiä (http://www.riitanherkku.fi/fi/tuotteet/marjatuotteet/85-mehut.html) ja ihanaa Nordqvistin jouluteetä (http://www.nordqvist.fi/web/index.php?id=132) , jonka tuoksu on taivaallinen. Töihin (työskentelen siis myyjänä) oli tullut vasta joulusuklaat ja hyllytin eilen tätä samaa teetä, mutta pussiversioina, pakko oli ostaa satsi kotiinkin juotavaksi.Vaikuttaa muuten siltä, että seuraava juomakokeilu on tuo Riitan herkun tyrni-appelsiinimehu, jota en ole vielä kaupassa nähnyt. Muita lempigögejäni ovat näistä http://www.alko.f/fi/9C05247D3C65E85EC225738A0038EAF8?opendocument&src=1,1 Alkon holiglögeistä tuo manteliglögi, Loimu-glögi, sekä Altian hehkuviini. Holittomista glögeistä kelpuutan oikeastaan vain Marlin perinteisen glögin. 
 Kukkienkasvatusta

Pohdin  aikani, miten saisin muratistani sellaisen hienon, pyöreän muotoisen väkkärän kasvatettua, kunnes tulin tulokseen, että kasvi tarvitsee lisää massaa. Päädyin sitomaan kattoon kaksi narua, joita pitkin kasvi kasvaa nyt ylöspäin. Kunhan on aika, käännän ylöspäin nousevat kasvustot ympyrän muotoon rautalankatuella. Myös ylöspäin kohoava spiraali olisi hyvä muoto. Olen kasvattanut tämän muratin hääjuhlien kukka-asetelmista, joissa oli shampanjalasissa murattia ja orkidean kukinto. Laitoin muratin varsien pätkät juurtumaan veteen ja istutin se kaikki samaan ruukkuun, osan siten, että työnsin molemmat päät multaan, kaaren muotoon. Osa kuoli, ja osa eli, mutta nyt tuloksena on nätti muratti. 

Onneton, levolle vetäytymässä oleva orkideanikin päätti alkaa kasvattaa uutta kukkavartta. Orkidean nimi on Oiva-Kaaleppi. Minusta tuntuu, että kaikilla suomen kielen opiskelijoilla on ihan pakonomainen tarve nimetä kaikki mahdolliset esineet, jotka voi vaan nimetä. Esimerkiksi patjalle en antaisi nimeä, mutta autolle, tietokoneelle, jumppapallolle ja kukille on aivan luonnollista antaa nimi. Oiva-Kaalepin nimen historia on sellainen, että ensimmäinen phaeleonopsikseni, eli perhoskämmekkä-hybridi, jonka sain tupaantulijaislahjaksi, kuoli varmaan kuivahdettuaan. Nyt tämä kämmekkä "kakkonen" kukki ensimmäisessä kukinnossaan 26 kukkaa, joita en juurikaan karsinut. Tästä johtuen äitini nimesi kasvin Oivaksi, koska se on niin oivallinen. Olin nimennyt kasvin jo Kaalepiksi (no, katsokaa itsae tuota kuvaa -kasvihan näyttää ihan siltä kuin sen nimi olisi Kaaleppi) ennen lisänimeä, joten nyt kukalla on näppärä kaksoisnimi. Ja hyvä nimi onkin, ei kukkaa pahenna.

Nyt tällä kertaa, ensimmäisessä kukkavarressa on kaksi haaraa ja kukkia oli yhteensä 28. Tyhmä olin, kun en karsinut niitä juurikaan, vaan annoin kukkien kasvaa riemuissani siitä, että niitä oli niin paljon. Tuloksena kukka on kupsahdellut lattialle oman painonsa takia useamman kerran, kunnes toinen kukkavarsi repesi. Kaaleppi varmaan arveli, että paras kasvattaa vielä toinen varuilta. Joten nyt näyttää siltä, että jouluna meillä kukkii orkidea, jonka kukat aion tällä kertaa vahingosta viisastuneena harventaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti